Уретерореноскопія (УРС) - метод діагностики, спрямований на вивчення стану сечовивідних шляхів, сечового міхура і ниркової балії. З його допомогою можна отримати максимальну кількість корисної інформації, визначити всі можливі порушення і способи їх подальшого лікування.

Для проведення дослідження використовується уретерореноскоп. Це тонкий інструмент, він легко проходить по сечовивідних шляхах і досягає потрібного ділянки. Прилад дозволяє не тільки виконувати діагностику, а й певні терапевтичні дії.

Показання до уретерореноскопіі
Основні показання до виконання обстеження:

Болі неясного характеру.
Наявність певних захворювань цієї системи і необхідність додаткового огляду.
Виконання глибокої діагностики, уточнення діагнозу при неефективності інших методів.
Пошук каменів в сечоводах, сечовому міхурі і в нирках з подальшим ... Читати далі »

Переглядів: 1028 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Уретрит - запалення сечовипускального каналу (уретри), викликане  враженням  стінки каналу різного роду бактеріями і вірусами.

За характером перебігу уретриту виділяють гостру і хронічну форму захворювання. Уретрити ділять на гонорейні (їх лікуванням займається венеролог) і негонорейні. Негонорейні уретрити можуть бути інфекційними та неінфекційними, наприклад, при променевому, токсичному, алергічному уретриті. Ще патологія може розвиватися після лікувально-діагностичних процедур, наприклад, після катетеризації сечового міхура або введення препаратів.

Уретрит виникає зазвичай в результаті зараження венеричними хворобами при статевих зносинах або при попаданні в уретру гнієтворних бактерій у осіб, що порушують правила особистої гігієни; рідше мікроби заносяться в уретру з вищерозташованих органів при їх запаленні або по кровоносних і лімфатичних судинах з наявних в ор ... Читати далі »

Переглядів: 497 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Уретероцеле - звуження гирла сечоводу, що приводить до утворення кулястого і кістовідного випинання (грижеподобноє) внутріпузирного відділу сечоводу, що складається з двох шарів слизової оболонки - всередині сечоводу і зовні сечового міхура, через що відбувається порушення відтоку сечі і виникнення уретрогідронефротіческой трансформації і хронічного пієлонефриту

Причинами можуть бути закупорка гирла сечоводу, аномалія будови м'язового шару в дистальному відділі сечоводу, надмірне розширення дистального відділу сечоводу в ході розвитку [2]. У дівчаток зустрічається в три рази частіше, ніж у хлопчиків /

В основному скарги хворих починаються вже при вторинному пієлонефриті - підвищення температури, піурія (домішка гною до сечі), запори або проноси, болі в животі і блювота, утруднене сечовипускання [3].

Діагностика зводиться до екскреторної урографії (внутрішньовенне введення рентгеноконтрастного речовини), УЗД нирок або сечового міхура, цистографія, цистоско ... Читати далі »

Переглядів: 664 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Сечокам'яна хвороба (уролітіаз) - захворювання, що виявляється формуванням конкрементів в органах сечовидільної системи.

Іноді терміни уролітіаз і нефролітіаз використовуються як синоніми, проте нефролітіазом більш правильно називати наявність конкрементів в нирках (але не в інших відділах сечовидільної системи). Разом з тим нефролітіаз - найбільш часта причина появи конкрементів в нижніх відділах; рідше конкременти утворюються в сечовому міхурі, викликаючи його запалення (цистит).

Уролитиаз поширений в будь-якому віці, частіше за все - з 20 до 50 років. Сечокам'яна хвороба становить 30-40% серед причин госпіталізації в урологічні відділення лікарень. Обструкція сечоводу конкрементом (ниркова колька) проявляється гострою спастичним болем в поперековій області, нудотою, блювотою, гематурією. При тривалому анамнезі уролітіазу можливий розвиток пиелита і пієлонефриту.

Переглядів: 497 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)



Гідронефроз - стійке, прогресуюче розширення ниркової миски та чашок на грунті порушення відтоку сечі в піелоуретерального сегменті, що приводить до поступової атрофії ниркової паренхіми. Випадки захворювання в залежності від віку зустрічається у 0,6-4,5% населення. Основною ознакою є розширення ниркової миски - місця, де скупчується сеча після її виробництва [2]. В результаті гідронефрозу накопичення сечі в одній або обох нирках може призводити до набрякання бруньок і збільшення їх розміру

Поряд з піелоектазія нирок гідронефроз часто виявляється при ультразвуковому обстеженні плода під час пренатальних скринінгів.

Виділяють три стадії розвитку цього захворювання:

I стадія - розширена   тільки   миска , функція нирки не змінена або порушена в легкому  ступені.
II стадія - розміри нирки збільшені на 15-20%, мис ... Читати далі »

Переглядів: 978 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Водянка оболонок яєчка (водянка яєчка, гідроцеле - від др.-греч.ὕδρω - вода і κήλη - здуття) - скупчення серозної рідини між власними оболонками яєчка, при якому воно збільшується в розмірах. Нерідко зустрічається у дітей. Спостерігається у 5% чоловіків. У дорослих захворювання частіше придбане у дітей - зазвичай вроджене. Водянку оболонок яєчка класифікують по генезу або по гостроті захворювання.

За генезу: вроджена і набута
Вроджена форма може   бути   ізольована   або   сполучена  з іншою   порожниною.
Придбана форма: первинна (ідіопатична) або вторинна (симптоматична).
За характером захворювання:
гостра або хронічна форма.
Огляд і пальпація геніталій. Слід проводити диференційну діагностику з паховою  і пахово-калитковою  килами, кістами з водянкою сім'яного канати ... Читати далі »

Переглядів: 1018 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Літотрипсія (від лат. lithos - камінь + tribein — розтирати, подрібнювати, дробити) — медична процедура, націлена на фізичне руйнування конкрементів у тілі людини (ниркові камені, камені в жовчному міхурі та камені в шлунково-кишковому тракті). Камені можуть відрізнятися за розмірами та хімічним складом. Один із типів каменів показано на рисунку.

Як фізичні фактори, що використовуються для руйнування твердих утворень використовуються механічні ударні хвилі

Використовуються також інтенсивні електромагнітні хвилі (лазерневипромінювання). В цьому випадку до ударно-хвильового механізму руйнування додається руйнування за рахунок теплових напружень. Важливе значення для інтенсифікації руйнування має зміна механічних властивостей каменів при інтенсивному нагріві.

... Читати далі »
Переглядів: 555 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Цистит — це запалення слизової оболонки сечового міхура.

У  урологічній практиці термін «цистит» часто використовують для позначення симптоматичної сечової інфекції з запаленнями слизової оболонки сечового міхура, порушенням його функції, а також змінами осаду сечі. В англомовній медичній літературі зазвичай пишуть про інфекції або запаленні (нижніх) сечовивідних шляхів, а не про циститі або уретриті окремо. Запалення нижніх сечовивідних шляхів зустрічається як у жінок (переважно), так і у чоловіків (рідше). 60% жінок старше підліткового віку хоч раз стикалися з такими симптомами, у чоловіків вони зустрічаються в 8 разів рідше.

Симптоми циститу залежать від форми хвороби. При гострому циститі хворі скаржаться на ... Читати далі »

Переглядів: 420 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Черезшкірна нефролітотрипсія (PCNL) є процедуру дроблення каменів в нирках лазером, яку виробляють з використанням нефроскопа. Нефроскоп - це оптичний прилад, що дозволяє досліджувати стан нирки. Він вводиться через невеликий розріз шкіри в нижньому поперековому відділі спини. У отвір встановлюють нефростому (порожнисту трубочку), що служить для відводу сечі, і виконують процедуру дроблення каменів 

Для цієї мети використовують лазерний промінь або високочастотну вібрацію. Процедура проводиться під загальною анестезією і вимагає подальшої госпіталізації.

Вона проводиться без установки нефростоми. Замість цього в сечовід імплантується стент - підтримуючий пристрій, що забезпечує прохідність сечовивідних шляхів.

Переваги модифікованої процедури:

Немає необхідності в тривалій госпіталізації, пацієнт виписує ... Читати далі »

Переглядів: 665 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)



Цистоскопія (уретро-цистоскопія) (від дав.-гр. kystis — «сечовий міхур») — ендоскопічний метод діагностики, що дає змогу за допомогою спеціального приладу (цистоскопа) оглянути слизові оболонки уретри і сечового міхура, вид (Ендоскопії). Уретро-цистоскопія проводиться за допомогою ендоскопа (катетер з оптичною системою), який вводять крізь сечовипускний канал (сечівник) в порожнину сечового міхура.

Покази

  • Наявність крові в сечі (гематурія). Цистоскопія в даному випадку проводиться для того, щоб точно локалізувати джерело кровотечі - слизова ... Читати далі »
Переглядів: 476 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)



Нирка — (лат. renрод. відм. renisгрец. νεφρός) життєво важливий парний орган у хребетних тварин, зокрема людини, що розташований в  ... Читати далі »

Переглядів: 345 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Урологія — наука та галузь медицини (підрозділ хірургії), що вивчає захворювання та методи лікування сечовидільної системи людини.

Урологію можна розділити на декілька дрібніших галузей медицини, кожна з яких має вузьку спрямованість.

Андрологія спеціалізується на вивченні та лікуванні  ... Читати далі »

Переглядів: 296 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)