21:05:25
Гідронефроз

Гідронефроз - стійке, прогресуюче розширення ниркової миски та чашок на грунті порушення відтоку сечі в піелоуретерального сегменті, що приводить до поступової атрофії ниркової паренхіми. Випадки захворювання в залежності від віку зустрічається у 0,6-4,5% населення. Основною ознакою є розширення ниркової миски - місця, де скупчується сеча після її виробництва [2]. В результаті гідронефрозу накопичення сечі в одній або обох нирках може призводити до набрякання бруньок і збільшення їх розміру

Поряд з піелоектазія нирок гідронефроз часто виявляється при ультразвуковому обстеженні плода під час пренатальних скринінгів.

Виділяють три стадії розвитку цього захворювання:

I стадія - розширена   тільки   миска , функція нирки не змінена або порушена в легкому  ступені.
II стадія - розміри нирки збільшені на 15-20%, миска значно розширюється, стінка її стоншується. Значно порушується евакуаторної здатність  миски. Функція нирки знижується на 20-40%.
III стадія - розміри нирки збільшені в 1,5-2 рази.  Миска  і чашки сильно розширені, нирка являє собою багатокамерну порожнину. Відзначається різке порушення евакуаторної здатності  мсиски . Функція нирки знижена на 60-80% або відсутня   взагалі.
Залежно від вираженості атрофії паренхіми нирок розрізняють 4 ступеня гідронефрозу:

1 ступеня - паренхіма збережена,
2 ступеня - незначне пошкодження паренхіми,
3 ступеня - значне пошкодження,
4 ступеня - відсутність паренхіми, нирка не функціонує.
Залежно від причини гидронефроз може бути вродженим або набутим.

При природженому гідронефростенозі може мати місце вада  клітинної структури нефрона або стеноз піелоуретерального сегменту який обумовлений стенозом, клапаном слизової оболонки сечоводу, здавленням додатковим посудиною і т. Д.
Набутий гидронефроз може бути викликаний сечокам'яною хворобою, пухлинами, пошкодженням сечових шляхів.
Як вроджений, так і набутий гідронефроз може бути асептичним або інфікованим.

Клінічно гідронефроз проявляється болями в животі, вторинним пієлонефритом і пухлиноподібні освітою в черевній порожнині, що виявляється при пальпації живота. У дітей раннього віку на перший план виступають збільшення живота, диспепсія, блювання, неспокій і ознаки інфекції сечовивідних шляхів. При двосторонньому гідронефрозі можливо відставання дитини в розвитку.

Діагноз ставиться на підставі УЗД, екскреторної урографії і ренографії.

При пренатальному діагностуванні ступінь захворювання визначається розміром ниркової  миски , заміряли за допомогою УЗД.

Лікування при 2 стадії консервативне, спрямоване на стимуляцію відтоку сечі. При наступних стадіях вирішують питання про хірургічне лікування, направленому на відновлення прохідності піелоуретерального сегменту. Наприклад, постановка нефростоми, при якій відновлюється відтік сечі і знімається запалення ,а  протім вирішується  питання  про хірургічне лікавуння причини обструкції.

Переглядів: 979 | Додав: admin | Теги: Гідронефроз | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar