21:17:55
Парафімоз

Парафімоз (від грец. Πᾰρά і φῑμός - «намордник»; відомі також «народні» назви «зашморг», «іспанська комірець») - патологічний стан, що полягає в обмеженні головки статевого члена кільцем звуженої крайньої плоті, що змістилася за головку. Парафімоз є можливим ускладненням фімозу (вродженого або набутого). Дана патологія веде до розвитку застійних явищ в голівці статевого члена, аж до її некрозу, в зв'язку з чим вимагає термінового лікування

Розвитку парафимоза найчастіше передує наявний фімоз. Звужена крайня плоті може зміститися за головку при статевих зносинах або мастурбації. Розвиток парафімозу можливо також в результаті будь-яких лікарських маніпуляцій на статевому члені, що вимагають «відкриття» головки на довгий час (наприклад, катетеризація сечового міхура або цистоскопія); при цьому можливий розвиток набряку крайньої плоті з подальшим її звуженням. У ранньому віці парафімоз може розвиватися в зв'язку з фізіологічно невеликими розмірами крайньої плоті .

При парафімозі порушується венозний відтік від головки, вона збільшується в розмірах і синіє, в статевому члені розвивається сильний біль. Діагноз не становить труднощів за даними зовнішнього огляду.

На ранніх стадіях розвитку парафімозу можливо консервативне лікування, що полягає у «вправлении» головки (перед цією маніпуляцією бажано провести охолодження, знеболювання, змастити головку будь-яким лубрікантом, зазвичай - вазеліновим маслом; можливо також видалення набряклої  рідини за допомогою пункції або застосування т . н. «осмотичного способу», коли набряк головки і крайньої плоті зменшується за допомогою аплікацій розчинів нейтральних речовин, наприклад, глюкози, високої концентрації ). При неможливості консервативного лікування показана термінова операція, невиконання якої загрожує важкими ускладненнями (некроз головки, гангрена). Як правило, здійснюють розсічення обмежує кільця (т. Зв. «Дорзальная інцизії») крайньої плоті c наступною репозицією головки . Згодом (після спадання набряку тканин крайньої плоті) два клаптя крайньої плоті можна зшити назад, але частіше виконують її відсікання з ушиванням внутрішнього і зовнішнього її листків позаду головки (така операція дає той же результат, що і звичайне обрізання). Якщо стан м'яких тканин не вселяє побоювань, то дорзальну инцизію і відсікання крайньої плоті здійснюють одномоментно.

При розвиненому некрозі головки  виконують  ампутацію статевого члена.

Попереджувальними заходами є рання діагностика і своєчасне лікування попереднього фімозу.

Переглядів: 538 | Додав: admin | Теги: Парафімоз | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar