21:02:04
Фімоз

Фімоз (др.-греч.φῑμός «намордник») - неможливість оголення голівки статевого члену  внаслідок  вузькості крайньої плоті. Тільки у 4% новонароджених хлопчиків крайня плоть настільки рухома, щоб повністю можна було відкрити голівку пеніса. У віці 6 місяців головка статевого члена відкривається у 20% хлопчиків, а у віці 3 років крайня плоть добре зміщується і дозволяє оголити головку пеніса у 90% хлопчиків. Тому дітям до 3 років не рекомендується виконувати обрізання у зв'язку з неможливістю оголення голівки статевого члена (фімозом). Виняток становлять випадки вираженого запалення головки пеніса (баланіт), а також утрудненого сечовипускання і виникають у зв'язку з цим ускладнень, коли операція рекомендується в будь-якому віці.

Основний симптом - неможливість виведення головки статевого члену. Скарги можуть бути відсутні, однак при вираженому фімозі з'являються скарги на порушення сечовипускання. Під час сечовипускання дитина  тужиться. Сеча, потрапляючи в препуціальну   порожнину, роздуває її і через звужений отвір виходить тонкою цівкою або краплями.

У випадках приєднання запального процесу типовими є скарги на біль в ділянці головки статевого члену і крайньої плоті, гнійні виділення з отвору крайньої плоті, збільшення лімфовузлів, підвищення температури. При парафімозі виникає гострий біль в ущемленій  голівці, головка збільшується в розмірах, синіє. Це невідкладна ситуація яка вимагає екстреної допомоги.

У дорослих пацієнтів зустрічаються скарги на зниження потенції, як результат психологічної реакції на болючі відчуття під час статевого акту.

Травма статевого члену  в результаті якої можливе формування рубцевої тканини, що приводить до звуження крайньої плоті (так званий рубцевий фімоз);
Запалення крайньої плоті статевого члена (баланопостит), також приводить до рубцевих змін і фімозу;
Генетична схильність до формування фімозу в результаті недостатності сполучної тканини в організмі, зокрема її еластичного компоненту.
Виділяють чотири ступені фімозу:

Можливо відкриття головки лише в спокійному стані, при ерекції оголення голівки статевого члену утруднене, іноді болісне.
Виведення головки в спокійному стані важке, при ерекції голівка не відкривається.
Головка статевого члену або не відкривається взагалі, або відкривається тільки в спокійному стані, в повному обсязі.
Головка статевого члену СОТ не оголюється, сечовипускання стає вкрай скрутним - сеча виділяється по краплях або тонкою цівкою
Крім цього, виділяють відносний фімоз - звуження крайньої плоті, яке стає значущим і помітним тільки при ерекції статевого члену.

При фімозі 1-2 ступеню проявляються больові відчуття, що виникають при ерекції, коли крайня плоть починає натягатися на голівці статевого члену. При 3-4 ступені фімозу біль під час ерекції, як правило, відсутній , що пов'язано з малими розмірами   препуциального   кільця   і   ​​неможливістю    оголення   головки.

Яскраво виражений фімоз приводить до застою смегми - жироподібного секрету залоз крайньої плоті, яка є гарним живильним середовищем для різноманітних бактерій. Все це в кінцевому рахунку може призвести до розвитку запального процесу. Гігієнічні проблеми з накопиченням смегми під крайньою плоттю можуть виникати і при невираженому фімозі.

Запалення головки та крайньої плоті статевого члену.
При фімозі 4 ступеню виникає максимальне звуження крайньої плоті і формування перешкоди для відтоку сечі. Роздування крайньої плоті у вигляді мішка і виділення сечі по краплях є лише зовнішнім проявом звуження. На цій стадії фімозу виникають серйозні порушення в механізмі відтоку сечі з сечового міхура, що призводить до розвитку інфекційних ускладнень в уретрі.

Парафімоз - це обмеження голівки статевого члену звуженою крайньою плоттю. Як правило, парафімоз виникає при спробі оголити головку при статевому акті або мастурбації. Обмеження призводить до набряку головки, що на певному етапі робить її зворотне вправлення неможливим. Головка синіє і різко болюча. Парафімоз є екстреним станом, що вимагає невідкладного втручання. Іноді буває досить простого ручного вправлення головки. При вираженому набряку вправлення в більшості випадків неможливо і потрібна операція по подовжньому розтину крайньої плоті або по видаленню її листків.
Запальні ускладнення при фімозі розвиваються внаслідок травмування крайньої плоті і неможливості здійснення гігієнічного догляду, що призводить до скупчення в препуциальном мішку смегми, що є гарним живильним середовищем для розмноження бактерій. Найчастіше це призводить до розвитку баланопоститу (запалення головки та крайньої плоті статевого члена). З'являється біль, почервоніння, свербіж в області голівки статевого члена. Діагноз ставиться на підставі скарг і огляду.

Переглядів: 594 | Додав: admin | Теги: Фімоз | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar