21:08:28
Дивертикул сечового міхура

Дивертикул сечового міхура - мішкоподібні випинання стінки сечового міхура. Вроджені дивертикули зазвичай поодинокі, розташовуються на задньобоковій стінці, з'єднуються з основною порожниною міхура довгою шиєю. Придбані часто мають множинний характер.

Вроджений ( «істинний») дивертикул сечового міхура є аномалією розвитку. Його стінка складається з тих же шарів, що і сечовий міхур.
Набутий дивертикул ( «помилковий») розвивається при підвищенні тиску в сечовому міхурі на тлі захворювань, що супроводжуються утрудненням спорожнення сечового міхура - інфравезикальною обструкцією. При цьому на тлі високого тиску в сечовому міхурі спочатку розвивається гіпертрофія м'язової стінки. Однак з часом компенсаторні можливості вичерпуються і слідом за гіпертрофією розвивається атрофія. Пошкоджені м'язові волокна розходяться, а слизова оболонка випинається назовні. Відмінною особливістю набутого дивертикула є відсутність м'язового шару в складі його стінки.

Діагноз грунтується на скаргах пацієнта, цистографії, екскреторної урографії і ультразвуковому дослідженні.

Хворі відзначають відчуття неповного випорожнення міхура, дворазове сечовипускання при цьому сеча стає каламутною. У дивертикулах можуть утворюватися камені і пухлини.
Лікування хірургічне, якщо дивертикули є причиною циститу і затримки сечі. Прогноз сприятливий. Також слід розуміти, що тактика лікування набутого дивертикула обов'язково повинна включати заходи, спрямовані на усунення причини інфравезикальної обструкції.

Переглядів: 352 | Додав: admin | Теги: Дивертикул сечового міхура | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar