20:20:30
Нирковокам'яна хвороба

Нирковокам'яна хвороба (нефролітіаз, від греч.νεφρός - нирка, греч.λίθος - камінь) - найбільш часте з урологічних захворювань, що виявляється відкладенням каменів у нирках.

Нирка - парний орган, однією з функцій якого є фільтрація електролітів і продуктів метаболізму. Дані сполуки в складі сечі виводяться з організму. Деякі з хімічних сполук, розчинених в сечі, можуть утворювати кристали і відкладатися на стінках ниркових чашок і миски, поступово формуючи конкременти.

Причини утворення ниркових конкрементів вивчені недостатньо. Серед факторів називають порушення метаболізму (фосфорно-кальцієвого, щавлевої і сечової кислот і т. Д.), інфекції сечовивідних шляхів, порушення проходження сечі по сечовидільній  системі та ін ..

Формуванню уратів сприяють порушення метаболізму сечової кислоти (при подагрі), захворювання, які проявляються надмірним розпадом власних білків, аліментарний фактор (надлишок в їжі пуринових підстав, що містяться в бобових, м'ясних продуктах). Важливим для формування уратних каменів є підвищена кислотність сечі (pH нижче 5,5) [1].

Підвищений вміст в сечі оксалатів (солей щавлевої кислоти) і пов'язане з цим утворення оксалатних каменів можуть бути обумовлені як надмірним надходженням оксалатів в організм, так і їх надмірним  формуванням в організмі.

Надмірна концентрація в сечі кальцію і фосфору призводить до формування фосфатів. Розлади фосфорно-кальцієвого метаболізму можуть бути викликані ендокринною патологією (гиперпаратиреоидизм), гіпервітамінозом вітаміну D, ушкодженнями кісток, аліментарним фактором (тривалий прийом лугів і солей кальцію, наприклад, у складі мінеральної води або жорсткої водопровідної води)

При нирковій кольці для полегшення стану хворого застосовуються спазмолітики (заспокійливі спазми і сприяють можливому виходу конкременту ) та анальгетики.

Після відповідної діагностики пацієнта в медичному центрі прописують: діуретики, дієта на клінічний період і загальна корекція харчування. При великих конкрементах може знадобитися  хірургічне лікування  : контактна  лазерна  уретеролітотрипсія ,  фіброкаліколітотрипсія,   черезшкірна  нефролітотрипсія та  інші спеціальні методи. 

 

Переглядів: 330 | Додав: admin | Теги: Нирковокам'яна хвороба | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar