20:42:59
Ниркова колька

Ниркова колька - найбільш частий синдром, що зустрічається в клініці захворювань сечовивідних шляхів. Даний гострий больовий синдром виникає при пошкодженні конкрементом (каменем) поверхонь сечоводу і гострому порушенні відтоку сечі внаслідок порушення прохідності верхніх сечових шляхів конкрементом, згустком крові, слизу або гною, конгломератом сечових солей, казеозними масами,  відторгненими  некротизованими тканинами, в результаті звуження сечоводу при виході з миски або перегину сечоводу або спазму ниркової  миски  та  сечоводу. Ниркова колька зустрічається при функціональних розладах верхніх сечових шляхів, порушення кровообігу в нирці і сечоводі, на тлі терапії глюкокортикоїдами, при алергічних та інших захворюваннях. Ниркова колька виникає раптово на тлі загального благополуччя, без видимих ​​причин, вдень або вночі, в стані спокою або при русі.

Найбільш часта причина виникнення ниркової коліки - уролітіаз  та  сечосоьлові  діатези. При локалізації конкременту в нирці колька спостерігається у 50% пацієнтів, у сечоводі - у 95-98%

Гостре утруднення відтоку сечі з верхніх сечових шляхів веде до переповнення чашково -мискової системи сечею вище місця оклюзії, підвищення тиску в нирках і порушення кровообігу в нирці. Таким чином, ниркова колька - не простий больовий синдром, а серйозне порушення багатьох функцій нирки і травмування поверхні сечоводу, які можуть вести до важких ускладнень, що становить небезпеку для життя пацієнта (гострий гнійний пієлонефрит, бактеріємічний шок, приниркова флегмона).

Виникає раптово. У чоловіків, - а це до 70% пацієнтів внаслідок вузькості сечоводу, - біль виникає часто прямо при виході каменю з миски  нирки, тобто під нижніми ребрами на 10 см вище рівня ліктя. Біль носить різкий і не завжди нападоподібний характер з періодами загострення і затишшя. Тривалість нападу від декількох хвилин до доби і більше, а при застряганні конкременту і до тижня. Біль настільки інтенсивний , що пацієнт кидається і не знаходячи собі місця приймає найрізноманітніші вимушені положення для заспокоєння болю. Найчастіше він намагається зігнутися, кладучи руку на поперекову  ділянку у якій відчуває нестерпний біль. Характерна локалізація болю по ходу сечоводу з іррадіацією в клубову, пахову і надлобкову  ділянки, внутрішні поверхні стегон і зовнішні статеві органи. Нерідко колька супроводжується   частими  покликами  до  сечовипускання або болями в сечівнику. Після припинення нападу у пацієнтів зберігається тупий біль в поперековій ділянці, але вони відчувають себе краще і повертаються до звичного способу життя.

При цьому, перед початком кольки і навіть за кілька годин до неї в сечі з'являється суспензія, а в ході гострого нападу сеча забарвлюється в червоний або брудно-чорний кольори відповідно до домішок  крові і пісочку. При опусканні болю вниз до тазової  ділянки біль як правило слабшає (у жінок може тимчасово посилитися нижче попереку), тимчасово посилюючись при першому і другому повороті сечоводу донизу. А перед виходом камінця з сечею можуть також виникнути недовгий   біль і різь.

Ниркова колька вимагає екстреної медичної допомоги та термінової госпіталізації пацієнта. Лікування в домашніх умовах слід обмежити прийняттям знеболюючих засобів і в цілому протипоказано, так як безконтрольне застосування знеболюючих препаратів не запобігає можливості розвитку гострого хірургічного захворювання черевної порожнини [1].

 

Переглядів: 312 | Додав: admin | Теги: Ниркова колька | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar