20:52:29
Чоловіче безпліддя

Чоловіче безпліддя - це нездатність чоловіка запліднити жінку.

Причиною чоловічого безпліддя можуть бути:

1) еякуляторного розлади, в тому числі відсутність еякуляту, ретроградна еякуляція, яка виникає внаслідок порушеною іннервації сечо-статевих органів, інші.

2) Сексуальні розлади (еректильна дисфункція)

3) Анатомічні зміни в будові статевих органів чоловіки (гіпоспадія - коли зовнішній отвір сечовипускального каналу відкривається не в головці статевого члена, а біля кореня мошонки, в результаті чого сперма не потрапляє в піхву жінки. Іншим варіантом анатомічного безпліддя є непрохідність або природжена відсутність сім'явиносних проток . Непрохідність найчастіше пов'язана із запальним процесом в чоловічому статевому тракті, іноді є результатом скупчення густого секрету (при генетичне захворювання му овісцідоз або фіброкістоз) або наслідком оперативного лікування, наприклад перетину насіннєвихканальців з метою чоловічої контрацепції.

4) Ендокринні розлади (гіпер- і гіпогонадотропний гипогонадизм, гіперпролактинемія, інші) можуть призводити до порушень сперматогенезу. Для діагностики цієї причини безпліддя необхідно визначення гормонів: пролактину, тестостерону, ФСГ, ЛГ.

5) Пошкодження сперматогенного епітелію, наприклад, в результаті опромінення, хіміотерапії, впливу токсичних речовин або високих температур, інфекції, травми мошонки, водянки яєчок і т. Д. В результаті дії всіх цих факторів в яєчках знижується або припиняється вироблення сперматозоїдів. Це може бути оборотний і необоротний процес.

6) Генетичні, хромосомні порушення, в результаті яких сперматогенез не відбувається.

7) Запальний процес, включаючи захворювання, що передаються статевим шляхом.

8) Імунологічний фактор, коли спостерігається утворення аутоімунних антитіл проти сперматозоїдів (антиспермальних антитіл [5]).

Чим би не була викликана чоловіче безпліддя, воно завжди знайде своє відображення в спермограмме. Саме тому починати обстеження бездітної пари слід зі спермограми чоловіка. Розрізняють такі варіанти патології сперми:

1) Анеякуляція - відсутність еякулята (сперми).

2) Азооспермія - відсутність сперматозоїдів в еякуляті. Розрізняють секреторну азооспермію, коли сперматозоїди в яєчках не утворюються, і обструктивную азооспермію, коли сперматозоїди утворюються, але не лізуть внаслідок непрохідності шляхів.

3) Олігоспермія - недостатня кількість (обсяг) сперми. За нормами ВООЗ обсяг становить не менше 1.5 мл. [6]

4) Олігозооспермія - недостатня кількість сперматозоїдів в спермі. За нормами ВООЗ концентрація сперматозоїдів в спермі становить не менше 15 млн / мл. [6]

5) Астенозооспермія - недостатня рухливість сперматозоїдів. За нормами ВООЗ частка рухливих сперматозоїдів категорії A + B + C в спермі становить не менше 40%. [6]

6) некроспермією - відсутність живих сперматозоїдів

7) Кріптоспермія - наявність поодиноких рухливих сперматозоїдів в еякуляті

8) Тератозооспермія - підвищена кількість морфологічно ненормальних сперматозоїдів. За нормами ВООЗ частка морфологічно нормальних сперматозоїдів в спермі становить не менше 4%. [6]

9) піоспермія - підвищена кількість лейкоцитів в спермі внаслідок запального процесу.

Аналіз еякуляту (спермограма) характеризує фертильність сперми у чоловіка. Для еякулята з нормальними значеннями кількості, рухливості і морфології сперматозоїдів застосовують термін «нормоспермія». Надмірна кількість сперматозоїдів в еякуляті (більш 200 млн в 1 мл) позначають терміном «поліспермія».

Переглядів: 401 | Додав: admin | Теги: Чоловіче безпліддя | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar