Водянка оболонок яєчка (водянка яєчка, гідроцеле - від др.-греч.ὕδρω - вода і κήλη - здуття) - скупчення серозної рідини між власними оболонками яєчка, при якому воно збільшується в розмірах. Нерідко зустрічається у дітей. Спостерігається у 5% чоловіків. У дорослих захворювання частіше придбане у дітей - зазвичай вроджене. Водянку оболонок яєчка класифікують по генезу або по гостроті захворювання.

За генезу: вроджена і набута
Вроджена форма може   бути   ізольована   або   сполучена  з іншою   порожниною.
Придбана форма: первинна (ідіопатична) або вторинна (симптоматична).
За характером захворювання:
гостра або хронічна форма.
Огляд і пальпація геніталій. Слід проводити диференційну діагностику з паховою  і пахово-калитковою  килами, кістами з водянкою сім'яного канати ... Читати далі »

Переглядів: 1016 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Літотрипсія (від лат. lithos - камінь + tribein — розтирати, подрібнювати, дробити) — медична процедура, націлена на фізичне руйнування конкрементів у тілі людини (ниркові камені, камені в жовчному міхурі та камені в шлунково-кишковому тракті). Камені можуть відрізнятися за розмірами та хімічним складом. Один із типів каменів показано на рисунку.

Як фізичні фактори, що використовуються для руйнування твердих утворень використовуються механічні ударні хвилі

Використовуються також інтенсивні електромагнітні хвилі (лазерневипромінювання). В цьому випадку до ударно-хвильового механізму руйнування додається руйнування за рахунок теплових напружень. Важливе значення для інтенсифікації руйнування має зміна механічних властивостей каменів при інтенсивному нагріві.

... Читати далі »
Переглядів: 554 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Цистит — це запалення слизової оболонки сечового міхура.

У  урологічній практиці термін «цистит» часто використовують для позначення симптоматичної сечової інфекції з запаленнями слизової оболонки сечового міхура, порушенням його функції, а також змінами осаду сечі. В англомовній медичній літературі зазвичай пишуть про інфекції або запаленні (нижніх) сечовивідних шляхів, а не про циститі або уретриті окремо. Запалення нижніх сечовивідних шляхів зустрічається як у жінок (переважно), так і у чоловіків (рідше). 60% жінок старше підліткового віку хоч раз стикалися з такими симптомами, у чоловіків вони зустрічаються в 8 разів рідше.

Симптоми циститу залежать від форми хвороби. При гострому циститі хворі скаржаться на ... Читати далі »

Переглядів: 419 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Черезшкірна нефролітотрипсія (PCNL) є процедуру дроблення каменів в нирках лазером, яку виробляють з використанням нефроскопа. Нефроскоп - це оптичний прилад, що дозволяє досліджувати стан нирки. Він вводиться через невеликий розріз шкіри в нижньому поперековому відділі спини. У отвір встановлюють нефростому (порожнисту трубочку), що служить для відводу сечі, і виконують процедуру дроблення каменів 

Для цієї мети використовують лазерний промінь або високочастотну вібрацію. Процедура проводиться під загальною анестезією і вимагає подальшої госпіталізації.

Вона проводиться без установки нефростоми. Замість цього в сечовід імплантується стент - підтримуючий пристрій, що забезпечує прохідність сечовивідних шляхів.

Переваги модифікованої процедури:

Немає необхідності в тривалій госпіталізації, пацієнт виписує ... Читати далі »

Переглядів: 663 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)



Цистоскопія (уретро-цистоскопія) (від дав.-гр. kystis — «сечовий міхур») — ендоскопічний метод діагностики, що дає змогу за допомогою спеціального приладу (цистоскопа) оглянути слизові оболонки уретри і сечового міхура, вид (Ендоскопії). Уретро-цистоскопія проводиться за допомогою ендоскопа (катетер з оптичною системою), який вводять крізь сечовипускний канал (сечівник) в порожнину сечового міхура.

Покази

  • Наявність крові в сечі (гематурія). Цистоскопія в даному випадку проводиться для того, щоб точно локалізувати джерело кровотечі - слизова ... Читати далі »
Переглядів: 475 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

« 1 2 3 »