Парафімоз (від грец. Πᾰρά і φῑμός - «намордник»; відомі також «народні» назви «зашморг», «іспанська комірець») - патологічний стан, що полягає в обмеженні головки статевого члена кільцем звуженої крайньої плоті, що змістилася за головку. Парафімоз є можливим ускладненням фімозу (вродженого або набутого). Дана патологія веде до розвитку застійних явищ в голівці статевого члена, аж до її некрозу, в зв'язку з чим вимагає термінового лікування

Розвитку парафимоза найчастіше передує наявний фімоз. Звужена крайня плоті може зміститися за головку при статевих зносинах або мастурбації. Розвиток парафімозу можливо також в результаті будь-яких лікарських маніпуляцій на статевому члені, що вимагають «відкриття» головки на довгий час (наприклад, катетеризація сечового міхура або цистоскопія); при цьому можливий розвиток набряку крайньої ... Читати далі »

Переглядів: 538 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)



Доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ), яка раніше називалася аденома простати, розвивається із залозистого епітелію або стромального компонента простати.

При цьому в простаті утворюється маленький вузлик (або вузлики), який росте і поступово здавлює сечовипускальний канал. Внаслідок такого стискання виникає порушення сечовипускання. ДГПЗ має доброякісне зростання, тобто не дає метастазів. Це докорінно відрізняє ДГПЗ від раку передміхурової залози. Основним орієнтиром початку злоякісного переродження передміхурової залози є рівень ПСА.

За статистикою, половина чоловіків старше 40-50 років звертаються до лікаря з приводу ДГПЗ. У рідкісних випадках доброякісна гіперплазія передміхурової залози розвивається у чоловіків більш молодого віку. Зі збільшенням віку чоловіків ризик захворювання значно збільшується. Вважається, що з часом вона розвивається у 85% чоловіків. У 15-20% чоловіків похилого т ... Читати далі »

Переглядів: 771 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Дивертикул сечового міхура - мішкоподібні випинання стінки сечового міхура. Вроджені дивертикули зазвичай поодинокі, розташовуються на задньобоковій стінці, з'єднуються з основною порожниною міхура довгою шиєю. Придбані часто мають множинний характер.

Вроджений ( «істинний») дивертикул сечового міхура є аномалією розвитку. Його стінка складається з тих же шарів, що і сечовий міхур.
Набутий дивертикул ( «помилковий») розвивається при підвищенні тиску в сечовому міхурі на тлі захворювань, що супроводжуються утрудненням спорожнення сечового міхура - інфравезикальною обструкцією. При цьому на тлі високого тиску в сечовому міхурі спочатку розвивається гіпертрофія м'язової стінки. Однак з часом компенсаторні можливості вичерпуються і слідом за гіпертрофією розвивається атрофія. Пошкоджені м'язові волокна розходяться, а слизова оболонка випинається назовні. Відмінною особливістю набутого дивертикула є відсу ... Читати далі »

Переглядів: 352 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Фімоз (др.-греч.φῑμός «намордник») - неможливість оголення голівки статевого члену  внаслідок  вузькості крайньої плоті. Тільки у 4% новонароджених хлопчиків крайня плоть настільки рухома, щоб повністю можна було відкрити голівку пеніса. У віці 6 місяців головка статевого члена відкривається у 20% хлопчиків, а у віці 3 років крайня плоть добре зміщується і дозволяє оголити головку пеніса у 90% хлопчиків. Тому дітям до 3 років не рекомендується виконувати обрізання у зв'язку з неможливістю оголення голівки статевого члена (фімозом). Виняток становлять випадки вираженого запалення головки пеніса (баланіт), а також утрудненого сечовипускання і виникають у зв'язку з цим ускладнень, коли операція рекомендується в будь-якому віці.

Основний симптом - неможливість виведення головки статевого члену. Скарги можуть бути відсутні, однак при вираженому фімозі з'являються скарги ... Читати далі »

Переглядів: 592 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Чоловіче безпліддя - це нездатність чоловіка запліднити жінку.

Причиною чоловічого безпліддя можуть бути:

1) еякуляторного розлади, в тому числі відсутність еякуляту, ретроградна еякуляція, яка виникає внаслідок порушеною іннервації сечо-статевих органів, інші.

2) Сексуальні розлади (еректильна дисфункція)

3) Анатомічні зміни в будові статевих органів чоловіки (гіпоспадія - коли зовнішній отвір сечовипускального каналу відкривається не в головці статевого члена, а біля кореня мошонки, в результаті чого сперма не потрапляє в піхву жінки. Іншим варіантом анатомічного безпліддя є непрохідність або природжена відсутність сім'явиносних проток . Непрохідність найчастіше пов'язана із запальним процесом в чоловічому статевому тракті, іноді є результатом скупчення густого секрету (при генетичне захворювання му овісцідоз або фіброкістоз) або наслідком оперативного лікування, наприклад перетину насіннєвихканальців з метою чоловічої контрацепції.

... Читати далі »

Переглядів: 400 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Ниркова колька - найбільш частий синдром, що зустрічається в клініці захворювань сечовивідних шляхів. Даний гострий больовий синдром виникає при пошкодженні конкрементом (каменем) поверхонь сечоводу і гострому порушенні відтоку сечі внаслідок порушення прохідності верхніх сечових шляхів конкрементом, згустком крові, слизу або гною, конгломератом сечових солей, казеозними масами,  відторгненими  некротизованими тканинами, в результаті звуження сечоводу при виході з миски або перегину сечоводу або спазму ниркової  миски  та  сечоводу. Ниркова колька зустрічається при функціональних розладах верхніх сечових шляхів, порушення кровообігу в нирці і сечоводі, на тлі терапії глюкокортикоїдами, при алергічних та інших захворюваннях. Ниркова колька виникає раптово на тлі загального благополуччя, без видимих ​​причин, вдень або вночі, в стані спокою або при русі.

Найбільш часта причина виникнен ... Читати далі »

Переглядів: 318 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)



Варикоцеле (від лат. varix — розширення вени і дав.-гр. kēlē — пухлина, здуття) — патологія, обумовлена варикозним розширенням вен сім'яного канатика.

Варикоцеле зазвичай проявляється з лівого боку (дуже рідко проявляється як двостороннє або правостороннє), це пояснюється впаданням сімянникової вени зліва під прямим кутом в ниркову вену.

Розрізняють ідіопатичне (первинне) і симптоматичне (вторинне) варикоцеле. Симптоматичне варикоцеле може спостерігатися при зміні геометрії нижньої порожнистої вени, наприклад внаслідок проростання новоутворення правої нирки. Таке варико ... Читати далі »

Переглядів: 443 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Нирковокам'яна хвороба (нефролітіаз, від греч.νεφρός - нирка, греч.λίθος - камінь) - найбільш часте з урологічних захворювань, що виявляється відкладенням каменів у нирках.

Нирка - парний орган, однією з функцій якого є фільтрація електролітів і продуктів метаболізму. Дані сполуки в складі сечі виводяться з організму. Деякі з хімічних сполук, розчинених в сечі, можуть утворювати кристали і відкладатися на стінках ниркових чашок і миски, поступово формуючи конкременти.

Причини утворення ниркових конкрементів вивчені недостатньо. Серед факторів називають порушення метаболізму (фосфорно-кальцієвого, щавлевої і сечової кислот і т. Д.), інфекції сечовивідних шляхів, порушення проходження сечі по сечовидільній  системі та ін ..

Формуванню уратів сприяють порушення метаболізму сечової кислоти (при подагрі), захворювання, які проявляються надмірним розпадом власних білків, аліментарний фактор (н ... Читати далі »

Переглядів: 332 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)

Пієлонефри́т — неспецифічне бактеріальне захворювання нирок, що уражає паренхіму нирок, переважно інтерстиціальну тканину, лоханку та чашечки.

Може бути одно- та двостороннім, за клінічним перебігом — первинним або вторинним.

  • Первинний пієлонефрит — необструктивний, тобто, немає процесів, що порушують відтік сечі.
  • Вторинний пієлонефрит виникає там, де є порушення відтоку сечі, а саме: природжені аномалії, подвоєння нирок, ко ... Читати далі »
Переглядів: 358 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)



Сечостатева система — система органів репродуктивної та сечовидільної систем, анатомічно, функціонально і ембріологічних пов'язаних між собою. Деякі органи сечостатевої системи виконують і репродуктивну, і сечовидільну функцію (наприклад, уретра у чоловіків).

Постійне виведення з організму продуктів розпаду і інших рідин здійснюється сечостатевою системою.

Сечостатевий апарат об'єднує дві системи органів (сечовивідну і статеву), які анатомічно і фізіологічно різні, але тісно пов'язані між собою топографічно, за своїм походженням і функціями (частково). Система сечовиділення складається з нир ... Читати далі »

Переглядів: 303 | Додав: admin | Дата: 2019-03-07 | Коментарі (0)